• Basisgroep


  De basisgroep is de breedste afdeling binnen SWOL1894 waar alle nieuwe jeugdleden kunnen instromen. Alle jeugdleden zijn welkom, dit geldt voor de kinderen die graag willen kennismaken met de zwemsport en door willen gaan naar een wedstrijdafdeling, maar ook voor de kinderen die deze ambitie niet hebben maar graag willen komen zwemmen en hun zwemvaardigheid willen verbeteren.
  Bij de basisgroep maak je op leuke en speelse wijze kennis met de verschillende facetten van de zwemsport en leer je de basistechniek van het zwemmen verbeteren.
  We hebben hiervoor een jaarprogramma en een weekprogramma. In dit programma wordt veel aandacht besteed aan zwemvaardigheid, conditie en de verschillende zwemtechnieken.
  Na de kerstvakantie wordt ook kennis gemaakt met de andere aspecten van de zwemsport zoals waterpolo en synchroonzwemmen.  
  Het programma is aangepast op de leeftijd en zwemvaardigheid van de zwemmers.
  Bij binnenkomst bij de basisgroep en aan het begin van het nieuwe seizoen wordt aan zwemmers en ouders gevraagd wat hun wensen zijn. Als er tevoren al een keuze is gemaakt om door te gaan naar 1 van de wedstrijdafdelingen dan zal na de kerstvakantie (dus na het onderdeel zwemvaardigheid) met zwemmer, ouders en de desbetreffende afdeling worden overlegd of dat mogelijk is.
  Is die keuze er (nog) niet, dan gaan de kinderen verder met het basisgroep programma en zal aan het einde van het seizoen met kinderen en ouders worden overlegd: doorgaan bij de basisgroepen of alsnog over naar een wedstrijdafdeling.

 • Recreanten

  De afdeling recreanten is er voor de zwemmers binnen SWOL1894 van 12 jaar t/m 20 jaar. Het doel van de training is de basistechniek van het zwemmen verder te verbeteren en te bouwen aan conditie. En vooral om plezier te houden in het zwemmen! Tijdens onze trainingen maken wij gebruik van de methode techniekschool en techniekacademie van de KNZB.
  Voor de recreanten bestaat er de mogelijkheid om één keer per week te trainen op de maandagavond.
  Op de leeftijd van 20 jaar kan de zwemmer doorstromen naar het conditiezwemmen voor volwassenen bij de afdeling masters-conditie.

 • Doorstroming binnen de basisgroep en recreanten

  De basisgroep is verdeeld in 3 leeftijdsgroepen, afhankelijk van leeftijd en zwemvaardigheid. Op vastgestelde momenten in het jaar zal door de  trainerscoördinator en de trainers worden gekeken of de zwemmer er aan toe is om door te stromen naar een volgende groep. Dit zal altijd gedaan worden in overleg met zwemmer en ouders.
  Daarnaast kan het voorkomen dat de zwemmer iom de trainerscoördinator tussentijds doorschuift naar een andere baan zonder dat hij/zij naar een volgende groep gaat.
  Momenteel trainen in de Vrolijkheid alle groepen, waarbij groep 3 en de recreanten op een later tijdstip trainen. In Bij Bubbels trainen alleen groep 1 en 2.
  Vanaf ongeveer de leeftijd van 10 jaar stromen alle kinderen, die niet doorgaan naar een wedstrijdafdeling,  van zowel Bij Bubbels als de Vrolijkheid door naar groep 3 in de Vrolijkheid. Dit gebeurt altijd in overleg met zwemmer, ouders en trainers. Vanaf  ongeveer 12 jaar  stromen alle zwemmers die niet doorgaan naar een wedstrijdafdeling door naar de recreanten in de Vrolijkheid.  

  Behoudens doorstroming binnen de basisgroepen is het ook mogelijk om door te gaan naar één van de andere afdelingen binnen Swol: synchroonzwemmen, waterpolo of wedstrijdzwemmen. Bij deze afdelingen kan je eerst een aantal keren komen proefzwemmen alvorens een definitieve keuze te maken. Ook tussentijds kan je altijd  bij de voorzitter, jeugdcoördinator of trainer aangeven dat je wilt doorstromen.

   

  Doorstroming naar andere afdelingen binnen Swoll 1894


  Synchroon zwemmen
  Ben je dol op muziek en zwemmen dan moet je echt eens komen kijken bij synchroonzwemmen. Bij synchroonzwemmen gaat het erom dat je op de maat van de muziek zwemt. Je zwemt dus gelijk met de muziek (synchroon). Synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo), met z'n tweeën (duet) of met een groep. Ook jongens zijn welkom bij synchroonzwemmen. De trainingen zijn op de dinsdag en woensdagavond en de zaterdagochtend.

  Wedstrijdzwemmen
  Wedstrijdzwemmen is een individuele teamsport. Individueel omdat je als je erg goed presteert, ook kan gaan deelnemen aan topwedstrijden. Teamsport, omdat je samen met je ploeggenoten zwemt in competities met een promotie en degradatieregeling. Dus als jouw team goed zwemt, kan het opklimmen in de regio en in de nationale competitie.
  Vanuit de basisgroepen start je in de voorselectie. De kinderen trainen twee maal 60 minuten (op maandag, woensdag of vrijdag). Bij de voorselectie maken de kinderen kennis met wedstrijdzwemmen en kunnen als ze het bevalt doorstromen naar de selectie.

  Waterpolo
  Bij de waterpolo zijn diverse jeugdteams die elk op hun eigen niveau wedstrijden spelen. Op de donderdag wordt met name waterpolo training gegeven en op de maandag trainen de jongste groepen dan nog mee met de basisgroep om hun zwemvaardigheid  en conditie te trainen. Daarna wordt dit omgezet naar de dinsdagavond.
  Ieder kind vanaf de leeftijd van 7 jaar is welkom bij de minioren.

rfwbs-slide