• Informatie over Masters & Conditie zwemmen

  Introductie
  Ons motto: "Je stopt niet met zwemmen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met zwemmen!
  Heb je vroeger op (top) niveau gezwommen en zou je dat graag weer willen oppakken of wil je gewoon lekker elke week een avond gezellig actief bezig zijn in het water en ben je 20 jaar of ouder?
  Dan is het masterszwemmen of conditiezwemmen wel wat voor jou.
  De afdeling Masters & Conditiezwemmen bestaat uit twee onderdelen, namelijk Masterszwemmen en Conditiezwemmen. Masterszwemmen is hierbij meer gericht op wedstrijden, waar conditiezwemmen meer gericht is op conditie opbouwen en bijhouden.

  Masterszwemmen
  Ben je 20 jaar of ouder en beheers je alle zwemslagen goed? Dan is het masterszwemmen in zwembad De Vrolijkheid de juiste plek voor jou. De masters van Swol 1894 trainen 2 of 3x per week onder leiding van deskundige trainers.

  Masterszwemmen bij SWOL 1894, een terugblik
  In 1991 is het Masterszwemmen in Zwolle ontstaan, door een paar fanatieke oud zwemmers die hun sport weer opnieuw wilden oppakken. Aanvankelijk trainden zij bij de wedstrijdselectie mee en namen zij aan diverse wedstrijden deel. De animo werd echter al snel erg groot en kregen de Masters samen met de conditiezwemmers een eigen uur om te trainen. Inmiddels bestaat onze enthousiaste groep masters uit ruim 50 leden, die vaak afreizen naar wedstrijden in binnen- en buitenland. Het zwemmen bij de Masters betekent dan ook dat je 3x per jaar meedoet aan een wedstrijd en heb je een startvergunning nodig.

  Masterszwemmen, topsport of recreatief zwemmen?
  Deze flexibele tak van het zwemmen maakt het mogelijk voor iedereen om mee te doen. Het is een officiële afdeling binnen de KNZB en de wedstrijden worden ook volgens de regels van de FINA gezwommen, maar voor de meeste wedstrijden gelden geen limieten en hieraan kan iedereen meedoen. Er wordt in leeftijdscategorieën van 5 jaar tegen elkaar gestreden, bijvoorbeeld 20-24 jaar, 25-29 jaar, maar zelfs tot 90+. Er worden jaarlijks diverse wedstrijden georganiseerd in binnen en buitenland. Naast de regionale wedstrijden is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Nederlandse Masters Kampioenschappen of zelfs een EMK of WMK zwemmen. De afstanden die gezwommen worden variëren van de korte sprint afstanden zoals 25 en 50m tot maar liefst 400, 800 of 1500m. Er is voor elke zwemmer een passend programma.
  Masters betalen zelf hun inschrijfgeld en reiskosten, wat gemiddeld per wedstrijd neerkomt op plusminus 10 tot 15 euro afhankelijk van het aantal ingeschreven nummers.

  Conditiezwemmen
  Wil je graag een avond sporten per week en hou je van water? Dan is het conditiezwemmen een uitstekende keuze. Kan je bijvoorbeeld geen borstcrawl? Geen probleem, conditiezwemmen kan op elk niveau. Zo kan je op maandag, woensdag, donderdagochtend of vrijdag in het zwembad De Vrolijkheid in conditie blijven zonder dat je je spieren en gewrichten overbelast.
  We hebben een enthousiaste groep conditiezwemmers die wekelijks onder begeleiding van even enthousiaste trainers zwemmen, hun zwemslagen verbeteren en ook het uithoudingsvermogen. Na het zwemmen babbelen ze graag nog even na onder de douche. Trainingstijden vind je onder het kopje trainingstijden in het menu.
  Elk jaar wordt in januari een wedstrijd in Zwolle georganiseerd door SWOL 1894. Hier zijn elk jaar een aantal conditiezwemmers die met een dagstartvergunning aan de start komen op bijvoorbeeld een 25m vrije slag of de 50m schoolslag om eens een tijd neer te zetten. Dit is een geheel vrije keuze want bij het conditiezwemmen hoef je geen wedstrijden te zwemmen als je dat niet wilt en heb je ook geen startvergunning nodig.

   

  Nieuwsgierig? Kom een keer meezwemmen! 

  Neem dan contact op met: Michael van Bekkum (voorzitter Masters en -Conditiezwemmen), e-mail: voorzitter.masters@swol1894.nl

   

rfwbs-slide