• Trainingen

  Trainingen

  Bij de trainingen willen wij op een speelse en leuke manier de zwemmers kennis laten maken met de verschillende facetten van de zwemsport om op deze wijze de zwemtechniek te verbeteren en de zwemmers de mogelijkheid te bieden om verder door te groeien naar een van de andere afdelingen van Swol.  (zie bij algemene informatie)

  Trainingstijden

  2021-2022

  Dag

  Tijd

  Groep

  Locatie

  Maandag

  17.30 – 18.15 uur

  Basisgroep 1 & 2

  Zwembad de Vrolijkheid

   

  18.15 – 19.00 uur

  Basisgroep 3

  Zwembad de Vrolijkheid

   

  19.00 – 19.45 uur

  Recreanten

  Zwembad de Vrolijkheid

   

   

   

   

  Dinsdag

  18.15 – 19.00 uur

  Basisgroep 1

  Zwembad Bubbels Bewegen

   

  19.00 – 19.45 uur

  Basisgroep 2

  Zwembad Bubbels Bewegen

   

  Benodigdheden voor de trainingen

  Om goed te kunnen trainen is het volgende nodig:

  • een goed sluitende zwembroek of badpak (geen bikini)
  • een zwembrilletje
  • badslippers

   

  Basisregels

  Om de trainingen goed voor een ieder te laten verlopen willen we alle zwemmers vragen om zich aan de volgende basisregels te houden:

  • respect voor de trainer (neem een keer iets lekkers voor hem of haar mee)
  • luister naar de trainer
  • kom op tijd, meldt je af als je niet kunt komen (via info.zwemmen@swol1894.nl)

  Daarnaast:

  • geen sieraden of kauwgom tijdens de trainingen
  • tevoren naar het toilet gaan, liever niet tijdens de trainingen
  • lange haren in een paardenstaart/vlecht of draag een badmuts
  • laat geen waardevolle spullen in de kleedkamers

   

  Groepsindeling

  Alle beginnende zwemmers starten zoveel mogelijk in de eerste groep van Bij Bubbels en anders in de startgroep van de Vrolijkheid (basisgroep 1). Daarna stromen zij door naar basisgroep 2 in de Bubbels of naar basisgroep 2 van de Vrolijkheid. Vanaf de leeftijd van 10 jaar zwemmen alle kinderen in de Vrolijkheid.

   

  Zwembad De Vrolijkheid

         Zwembad Bij Bubbels

  Groep 1

  Starters met zwemdiploma A en B

    Groep1

  Starters met zwemdiploma A en B

  Groep 2

  < 10 jaar

    Groep 2

  < 10 jaar

  Groep 3

  10 – 12 jaar

   

   

   

   

  Trainingsplan

          

  Zwembad Bij Bubbels

  Basisgroep 1

  Starters met zwemdiploma A en B

   

  Voortraining zwemvaardigheid

  Basisgroep 2   

  <10 jaar na BG 1

   

  Sterrenplan 1

   

   

   

   

  Zwembad  de Vrolijkheid

  Basisgroep 1

  Starters met zwemdiploma A en B

   

  Voortraining zwemvaardigheid

  Basisgroep 2

  < 10 jaar

   

  Sterrrenplan 1

  Basisgroep 3

  10-12 jaar

   

  Sterrenplan 2

  Recreanten

  12-20 jaar

   

  Recreantentraining

   

   

   

   

   

  Na de basisgroepen is het mogelijk verder te gaan bij één van de wedstrijdafdelingen (waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen)  of verder te gaan bij de recreanten. 

   

  Doorstroming

   

  Doorstroming naar volgende groep

   

  De basisgroepen zijn verdeeld in 3 leeftijdsgroepen, afhankelijk van leeftijd en zwemvaardigheden. Op vastgestelde momenten in het jaar zal door de  trainerscoördinator en de trainers worden gekeken of uw kind er aan toe is om door te stromen naar een volgende groep. Dit zal altijd gedaan worden in overleg met kind en ouders. 

  Daarnaast kan het voorkomen dat uw kind iom de trainerscoördinator tussentijds doorschuift naar een andere baan zonder dat hij/zij naar een volgende groep gaat. 

  Momenteel trainen in de Vrolijkheid alle groepen, waarbij groep 3 en de recreanten op een later tijdstip trainen (zie boven). 

  Vanaf ongeveer de leeftijd van 10 jaar stromen alle kinderen, die niet doorgaan naar en wedstrijdafdeling  van zowel de Bubbels als de Vrolijkheid door naar groep 3. Dit gebeurt altijd in overleg met kind, ouders en trainers. 

  Vanaf  ongeveer 12 jaar  stromen alle kinderen die niet doorgaan naar een wedstrijdafdeling door naar de recreanten in de Vrolijkheid.  

   

  Recreanten

  Indien uw kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt en geen ambitie heeft voor één van bovenstaande afdelingen is zij/hij zeer welkom om verder te blijven trainen bij de recreanten. Dit is 1 x per week op de maandagavond voor alle mensen van 12 tot 20 jaar, waarbij een ieder op zijn eigen niveau kan blijven werken aan zijn conditie en zwemtechniek.

   

  Behoudens doorstroming binnen de basisgroepen is het ook mogelijk om door te gaan naar één van de andere afdelingen binnen Swol: synchroonzwemmen, waterpolo of wedstrijdzwemmen. 

   

  Na doorlopen van het sterrenplan willen we zo wie zo een keer met zwemmer en ouders overleggen wat het vervolgtraject zal zijn, hetzij verder bij de basisgroepen of naar een van de onderstaande afdelingen. Uw kind kan dan bij deze afdeling komen proefzwemmen alvorens een definitieve keuze te maken.

  Ook tussentijds kunt u bij de voorzitter, jeugdcoördinator of trainer aangeven dat uw kind wil doorstromen. 

   

  Synchroon zwemmen

  Ben je dol op muziek en zwemmen dan moet je echt eens komen kijken bij synchroonzwemmen. Bij synchroonzwemmen gaat het erom dat je op de maat van de muziek zwemt. Je zwemt dus gelijk met de muziek (synchroon). Synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo), met z'n tweeën (duet) of met een groep. Ook jongens zijn welkom bij synchroonzwemmen. De trainingen zijn op de dinsdag, woensdag en zaterdagochtend.

   

  Wedstrijdzwemmen

  Wedstrijdzwemmen is een individuele teamsport. Individueel omdat je als je erg goed presteert, ook kan gaan deelnemen aan topwedstrijden.Teamsport, omdat je samen met je ploeggenoten zwemt in competities met een promotie en degradatieregeling. Dus als jouw team goed zwemt, kan het opklimmen in de regio en in de nationale competitie.

  Vanuit de basisgroepen start je in de voorselectie. De kinderen trainen twee maal 60 minuten (op maandag, woensdag of vrijdag). Bij de voorselectie maken de kinderen kennis met wedstrijdzwemmen en kunnen als ze het bevalt doorstromen naar de selectie.

   

  Waterpolo

  Bij de waterpolo zijn diverse jeugdteams die elk op hun eigen niveau wedstrijden spelen. Op de donderdag wordt met name waterpolo training gegeven en op de maandag trainen de jongste groepen dan nog mee met de basisgroep om hun zwemvaardigheid  en conditie te trainen. Ieder kind vanaf de leeftijd van 7 jaar is welkom bij de minioren. 

  Wedstrijden

  Gedurende het seizoen worden er samen met de minioren van de wedstrijdafdelingen en de basisgroepen wedstrijden voor beginners georganiseerd met diverse verenigingen in de omgeving.  Kinderen kunnen vanaf hun 6verjaardag hieraan deelnemen en jongens tot/met het geboortejaar 2011, meisjes t/m het geboortejaar 2012.

   

  Data:

  17-18 september

  8-9 oktober

  3-4 december

  15-16 januari

   

  Afstanden die gezwommen worden (niet alle afstanden worden bij elke wedstrijd gezwommen):

  Geboorte jaar 2016-2014:                      25 mrt  rugcrawl, 25 mrt schoolslag, 25 mrt vrije slag

  Geboorte jaar 2013-2011:                      50 rugcrawl. 50 schoolslag, 50 vrije slag, 25 vlinderslag

   

  U krijgt tzt nog een uitnodiging en  bericht over de locatie en de kosten. Ook zal er dan door de ledenadministratie een startnummer worden aangevraagd. Dit is kosteloos.

  Reken er op dat deze wedstrijden zeker 2 uur in beslag nemen, geef uw kind dan ook wat extra te eten en drinken mee en een extra handdoek en iets warms om tussendoor aan te trekken (t shirt/trui).

  Tevoren zal in de trainingen aandacht worden gegeven aan de gang van zaken tijdens de wedstrijd. De technieken van bijv aantikken, keerpunten en estafette zullen worden geoefend. 

   

  Veiligheid-Privacy

  Als amateursportvereniging heeft Swol 1894 veiligheid in al haar aspecten hoog in het vaandel staan. Bij Swol 1894 willen we dat uw kind in een veilige omgeving zijn/haar sport kan beoefenen. Het gaat daarbij ook om een sociaal veilige omgeving waar iedereen gerespecteerd wordt en iedereen elkaar in zijn of haar waarde laat.

  Swol 1894 huurt haar badwater van Optisport. Optisport is de huidige exploitant van Zwembad De Vrolijkheid. Als onderhuurder van Optisport valt Swol 1894 onder alle (veiligheids)voorzieningen van Optisport. Hierdoor zal er op de openingstijden van het zwembad altijd een EHBO-er/BHV-er van Optisport aanwezig zijn waar Swol 1894 in voorkomende gevallen gebruik van kan maken. Daarnaast streeft Swol 1894 ernaar dat er altijd – voor zover mogelijk – een (kader)lid van Swol 1894 aanwezig is tijdens trainingsuren/wedstrijduren die dienst kan doen als EHBO-er/BHV-er.

  In bij bubbels is ook altijd een BHV-er aanwezig en daarnaast hebben de trainers ook een diploma toezicht houden. 

  Naast fysieke veiligheid is sociale veiligheid net zo belangrijk. Daarom vraagt Swol 1894 van alle vrijwilligers en kaderleden – zeker die met jongeren onder de 18 werken – een Verklaring Omtrent het Gedrag. Periodiek evalueren wij het functioneren van onze vrijwilligers en kaderleden, waarbij het bevorderen van (sociale) veiligheid een belangrijk aandachtspunt is.

  Verder is het uitgangspunt dat er te allen tijde minimaal 2 trainers aanwezig zijn om training te geven en toezicht te houden. Daartoe hoort ook toezicht op onderling respect.

  Uiteraard houden wij ons ook aan de regels van de nieuwe privacy wet, het algemeen bestuur heeft hierover een zgn verwerkersovereenkomst gesloten en ook de inschrijfformulieren zullen hierop aangepast worden met een privacy verklaring.  Details hierover kunt u op onze website lezen. Van belang voor onze afdeling is dat wij geen persoonsgegevens doorgeven, en voor jongeren jonger dan 16 jaar zal ook de ouder moeten meetekenen op het aanmeldingsformulier. Verder zullen wij u altijd tevoren toestemming vragen voor het maken van foto’s bijv tijdens de Swimkick wedstrijden.

  Als u iets opmerkt op het gebied van (sociale) veiligheid, wilt u dat dan aan de trainer melden.

  kunt eventueel ook contact opnemen met onze vertrouwenscontactpersoon (Annet Kootstra en Henk Boswinkel).

   

 • Trainingstijden

  DagTijdGroepLocatie
  Maandag17.30 – 18.15 uurBasisgroep 1 & 2Zwembad de Vrolijkheid
  18.15 – 19.00 uurBasisgroep 3Zwembad de Vrolijkheid
  19.00 – 19.45 uurRecreantenZwembad de Vrolijkheid
  Dinsdag 18.15 – 19.00 uur Basisgroep 1Zwembad Bubbels Bewegen
  19.00 – 19.45 uurBasisgroep 2Zwembad Bubbels Bewegen
 • speurtocht T 25%
 • Groepsindeling

  Zwembad De VrolijkheidZwembad Bubbels Bewegen
  Basisgroep 1 < 8 jaar met zwemdiploma A en BGroep 1 < 9 jaar met zwemdiploma A en B
  Basisgroep 2 8 – 10 jaar met zwemdiploma A en BGroep 2 9 – 12 jaar met zwemdiploma A en B
  Basisgroep 3 10 – 12 jaar met zwemdiploma A en B
rfwbs-slide