Artikel Swollenaer: Swol 1894 organiseert Overijsselse B-kampioenschappen: 'Het vraagt veel van de vrijwilligers'

WED

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Zwemmers, trainers en begeleiders, fotografen en scheidsrechters krioelen door elkaar in zwembad De Vrolijkheid. Er is een hoop gejoel, aanmoedigingen vooral van teamgenootjes, en elke vijftig seconden (ongeveer) doodse stilte. Een langgerekt ‘kom op Swol’ wordt soms brutaal beantwoord met een ‘kom op De Veene’ (bijvoorbeeld). Rond de 250 zwemmers van zeventien verschillende verenigingen waren zaterdag- en zondagmiddag actief op de Overijsselse B-kampioenschappen in Zwolle.

Het is al de derde keer op rij dat deze jaarlijkse wedstrijd in het Zwolse zwembad wordt gehouden. ‘Er is een draaiboek. Maar het vraagt wel veel van de vrijwilligers. De uitdaging hierbij is om weer genoeg vrijwilligers te strikken. Zeker omdat afgelopen woensdag de schoolzwemkampioenschappen waren. Dan kom je toch gauw weer bij dezelfde mensen terecht. Het vraagt veel tijd”, zegt Renilde Huizinga van Swol 1894.

Het is een wedstrijd om te bepalen wie de beste van de provincie is. Daarnaast staan limieten en persoonlijke records centraal. Gelijktijdig met de Overijsselse B-kampioenschappen slaan twee zwemmers van Swol, Lotte Pieterman en Lynn Reitsma, hun slag in Eindhoven op het NJJK korte baan. Lindsey Berghuis van ZV44 is daar goed voor drie zilveren medailles. “Elk jaar is er twee keer een NK en NJJK, in de winter en in de zomer”, vertelt Francin Hoefmans, die samen met Marjanne Smelt het trainersduo vormt van de wedstrijdafdeling zwemmen. Swol is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer sinds Patricia Harbers in maart 2016 stopte vanwege persoonlijke omstandigheden. Haar voorganger Suzanne Polinder vertrok medio 2015 om samen met man Henrico en een kleine dertig zwemmers een nieuwe vereniging te starten (ZV 44).

Namens ZV44 waren er dit weekeinde tien zwemmers actief, waarvan Michel Jorink alleen op de herenestafette uitkwam. De ZV44-afvaardiging behaalde alleen op zaterdag al twee keer goud drie keer zilver en twee keer brons. De resultaten van zondag kunt u later teruglezen.

Voor Swol doken dit weekeinde 22 zwemmers het water in. Op de persoonlijke afstanden zijn 41 persoonlijke records gezwommen en veertien medailles (vier goud, twee zilver en acht brons) behaald. Bij de vijf estafettes zijn drie tijden verbeterd en vijf medailles behaald (vier goud en één zilver).