Dames Swol 1894 dankzij ‘mondje’ terug naar de basis en naar kampioenschap

Foto:  Pedro Sluiter
POLO

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De waterpolodames van Swol 1894 keren na een jaar districtsniveau terug in de tweede klasse van de bond. Met de vorig jaar aangestelde Mieke de Groot als trainer ging de Zwolse ploeg dit seizoen terug naar de basis, keerde het plezier terug en bewezen de dames dat Swol 1894 te goed is om op districtsniveau uit te komen.

In bijna alle wedstrijden dit seizoen kwam de suprematie van Swol ten opzichte van de concurrentie overduidelijk naar voren. In een sfeervol zwembad De Vrolijkheid spuit de Zwolse ploeg zaterdagavond de slagroom op de taart. De Houtrib krijgt met maar liefst 14-4 op het zwempak. Het leidt tot de gebruikelijke, uitgelaten taferelen bij een kampioenschap. Trainers die het water in worden getrokken, hossende speelsters, champagne, woorden van dank en trots en een volgepakte tribune die het eerste damesteam toejuicht- en zingt.

Voor de één-na-laatste wedstrijd van het seizoen is er nog één ploeg die kan profiteren van een Zwolse misstap en dat is tevens de enige ploeg die Swol dit seizoen een nederlaag heeft toegebracht. De hoop van NDD op een Zwolse misstap duurt zaterdagavond één periode. Afgeleid door de uitgelaten sfeer op deze ‘Super Saturday’ en onder druk gezet door de algemeen heersende gedachte dat ‘Swol deze avond wel even kampioen wordt’ gaat het in de eerste zes minuten zeer moeizaam. “Het was een beetje lastig om ons vandaag te focussen”, zag trainster Mieke de Groot, die vooraf veel spanning voelt bij zijn speelsters “Des te mooier dat ze dan zo’n wedstrijd afleveren.” Als de spanning eenmaal van het badpak is geschud, loopt Swol snel en ver weg bij De Houtrib. Na de tweede periode staat het 6-1 en na de derde 10-3. De buit is binnen. Alle ruimte derhalve om de naar Turkije verhuizende Marion Bossemeijer een publiekswissel te gunnen. “Dat was eigenlijk geen verrassing”, lacht Bossemeijer. “Maar dat maakte het niet minder leuk.” Bossemeijer (25) is één van de oudgedienden van het team. “Ik werd in groep vier lid en speel nu een jaar of tien in het eerste. Ik ga het wel heel erg missen”, aldus Bossemeijer, die iets voor de winterpauze het besef kreeg dat Swol dit seizoen de beste was. “We wonnen alles wel heel dik. Dat ging makkelijker dan verwacht, maar de doelstelling was wel, vanaf het begin, promoveren.” Het was een team met een duidelijke missie: zo snel mogelijk terugkeren op bondsniveau. “Vorig jaar was een heel slecht jaar. Daar gaan we het niet meer over hebben. Deze titel komt niet uit de lucht vallen”, stelt aanvoerster Annelieke Overmeeren, nadat ze ‘maatje’ Marion met een dikke knuffel heeft bedankt voor de goede jaren. Overmeeren geeft de credits aan de coach. “Mieke heeft de fun teruggebracht. Heel enthousiast, daar heeft ze ons in mee getrokken. We zijn van één á twee naar drie keer trainen per week gegaan. Het is mooi om te zien dat al dat harde werk is beloond. We zijn enorm gegroeid als team dit seizoen.”

Back to basics

De basis terugbrengen zag De Groot als haar eerste opdracht. “Die was er niet. Daardoor was er ook geen zelfvertrouwen. We gingen trainen op basis-baltechnieken, basis-schieten. Als dat goed is, wordt je vanzelf sterker en groei je als collectief. Nu kunnen we doorbouwen”, zegt De Groot, wiens enthousiasme en fanatisme is overgeslagen op de spelersgroep. “Als speelster was ik heel passievol. Ze noemden mij vroeger mondje. Ik had altijd commentaar op trainers en scheidsrechters. Nu ben ik wel wat meer behoudend. Iemand afbranden kan iedereen. Het is de kunst om iemand te motiveren, beter te maken. Ik denk dat ik dat wel bereikt heb bij die meiden. Mooi om die groei te zien dit seizoen. Ik ben zo ontzettend trots op die meiden.”

Heren eindigen als tweede

Het was Super Saturday in zwembad De Vrolijkheid en de spanning in het duel tussen de heren van Swol 1894 en kampioen OZ&PC was een mooie opwarmer voor de kampioenswedstrijd van de dames. De ploeg van trainer John Uittenhout nam na een gelijkopgaande beginfase een 6-3 voorsprong, maar zag OZ&PC in de tweede helft erop en erover gaan. Het werd 8-9 in de wedstrijd om des keizers baard; OZ&PC was al zeker van de eerste plaats en Swol van de tweede. De tweede plaats in de tweede klasse levert niets op. Alleen de kampioen promoveert.

 

 

Foto:

Pedro Sluiter


Bron:

DeSwollenaer. (17 april 2016). 'Dames Swol 1894 dankzij ‘mondje’ terug naar de basis en naar kampioenschap'. Geraadpleegd op 18 april 2016, van http://deswollenaer.nl/sport/dames-swol-1894-dankzij-8216-mondje-8217-te...