'Het niveau van Swol wordt steeds hoger'.

SYN

De afdeling synchroonzwemmen van zwemvereniging Swol 1894 zit in de lift. Op dit moment telt de afdeling 35 leden en voorzitter Juliët Knispel ziet het niveau van de Zwolse synchroonzwemmers ook steeds meer omhoog gaan. “Sinds een paar jaar zijn we begonnen met het intensief trainen van onze jongste leden en dat werpt zijn vruchten af. Mede dankzij goede trainingsvormen van de KNZB wordt het niveau hoger en de prestaties beter.”

De 35 leden, die de afdeling synchroonzwemmen telt, zijn voornamelijk jeugdleden. “We hebben bij de volwassenen een te laag aantal leden. Tien jaar geleden kregen wij een nieuwe hoofdtrainster en vervolgens zijn er wat ouderen gestopt. Hierdoor ontstond er een gat tussen jeugd en volwassenen”, zegt Knispel. Het opvullen van dat gat vordert gestaag. “Het gat wordt langzaam aangevuld, maar dat kost tijd. Zolang we genoeg jeugdleden blijven houden, moet het aantal volwassen leden vanzelf weer toenemen. Daar moeten we het echt van hebben, want op oudere leeftijd begin je niet zomaar meer met synchroonzwemmen.”

De jeugdleden krijgen bij Swol intensieve training, wat de prestaties doet bevorderen. “We zien echt groei. Vorig jaar behaalden wij in de leeftijd van tien tot twaalf jaar, twee keer een Nederlands kampioenschap. Dat was super knap en een bevestiging dat we goed bezig zijn”, zegt de voorzitter. Dat het aantal jeugdleden bij de synchroonzwemmers groot is, wijt Knispel ook aan het nieuwe zwembad. “In het nieuwe zwembad hebben we andere trainingsmomenten gekregen. Zo traint de jeugd nu op zaterdag in plaats van zondag. Dat spreekt mensen toch meer aan, dan trainen op de zondag.”

Knispel merkt wel dat de sport bij veel mensen onbekend is. “Ik hoor vaak dat mensen niet weten wat synchroonzwemmen is. Het klinkt de meesten vreemd in de oren, maar toch is het een mooie sport. Alle takken van sport zijn namelijk in het synchroonzwemmen te vinden, van bewegen op muziek tot het presteren in teamverband. Ook is er de mogelijkheid om iets solo te doen, maar dan moet je wel heel goed zijn”, zegt de voorzitter, die zelf ook nog actief synchroonzwemster is. “Waar ikzelf erg van hou, is de afwisseling in trainingen. De ene keer wordt je afgebeuld, de andere keer is het rustiger en train je meer op techniek. Heel veel elementen zijn te vinden binnen het synchroonzwemmen, dat maakt het een hele gave sport.”