Informatie

Introductie

De afdeling masters bestaat eigenlijk uit drie onderdelen, namelijk masterzwemmen, conditiezwemmen en open water zwemmen. Masterzwemmen is hierbij meer gericht op wedstrijden, waar conditiezwemmen meer gericht is op conditie opbouwen en bijhouden. Tot slot is open water zwemmen de discipline voor de zomer.

 

Masterzwemmen

 

Ben je 20 jaar of ouder en beheers je alle zwemslagen goed? Dan is het masterszwemmen in zwembad De vrolijkheid de juiste plek voor jou. De masters van Swol 1894 trainen 2 of 3x per week onder leiding van deskundige trainers.

 

Masterzwemmen bij Swol1894, een terugblik

 

In 1991 is het masterzwemmen in Zwolle ontstaan, door een paar fanatieke oud zwemmers die hun sport weer opnieuw wilden oppakken. Aanvankelijk trainden zij bij de wedstrijdselectie mee en namen zij aan diverse wedstrijden deel. De animo werd echter al snel erg groot en kregen de masters samen met de conditiezwemmers een eigen uur om te trainen. Inmiddels bestaat onze enthousiaste groep masters uit 50 leden, die vaak afreizen naar wedstrijden in binnen- en buitenland. Het zwemmen bij de masters betekent dan ook dat je 3x per jaar meedoet aan een wedstrijd en heb je een startvergunning nodig.

 

Masterszwemmen, topsport of recreatief zwemmen?

 

Deze flexibele tak van het zwemmen maakt het mogelijk voor iedereen om mee te doen. Het is een officiële afdeling binnen de KNZB en de wedstrijden worden ook volgens de regels van de FINA gezwommen, maar voor de meeste wedstrijden gelden geen limieten en hieraan kan iedereen meedoen. Er wordt in leeftijdscategorieën van 5 jaar tegen elkaar gestreden, bijvoorbeeld 20-24 jaar, 25-29 jaar, maar zelfs tot 90+. Er worden jaarlijks diverse wedstrijden georganiseerd in binnen en buitenland. Naast de regionale wedstrijden is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen of zelfs een EK of WK zwemmen. De afstanden die gezwommen worden variëren van de korte sprint afstanden zoals 25 en 50m tot maar liefst 400, 800 of 1500m. Er is voor elke zwemmer een passend programma.

 

Masters betalen zelf hun inschrijfgeld en reiskosten, wat gemiddeld per wedstrijd neerkomt op plusminus 10 tot 15 euro afhankelijk van het aantal ingeschreven nummers.

 

Conditiezwemmen

 

Wil je graag een avond sporten per week en hou je van water? Dan is het conditiezwemmen een uitstekende keuze. Kan je bijvoorbeeld geen borstcrawl? Geen probleem, conditiezwemmen kan op elk niveau. Zo kan je op maandag, woensdag of vrijdag in het zwembad De Vrolijkheid in conditie blijven zonder dat je je spieren en gewrichten overbelast.

 

We hebben een enthousiaste groep conditiezwemmers die wekelijks onder begeleiding van even enthousiaste trainers zwemmen, hun zwemslagen verbeteren en ook het uithoudingsvermogen. Na het zwemmen babbelen ze graag nog even na onder de douche. Trainingstijden vind je onder het kopje trainingstijden in het menu.

 

Elk jaar wordt in januari een wedstrijd in Zwolle georganiseerd door Swol 1894. Hier zijn elk jaar een aantal conditiezwemmers die met een dagstartvergunning aan de start komen op bijvoorbeeld een 25m vrije slag of de 50m schoolslag om eens een tijd neer te zetten. Dit is een geheel vrije keuze want bij het conditiezwemmen hoef je geen wedstrijden te zwemmen als je dat niet wilt en heb je ook geen startvergunning nodig.

 

Open water zwemmen (lange baan zwemmen)

 

Wil je langere afstanden zwemmen of zwem je graag in open water, dan kan dat bij het zogenaamde open water zwemmen voor Masters. Bij deze wedstrijden gaat het zoals de naam al doet vermoeden om het zwemmen van grotere afstanden, meestal in open water zoals vaarten, rivieren en het IJsselmeer. De wedstrijden variëren van 1 km tot 5 à 6 kilometer in de slagen schoolslag en vrije slag. De start vindt plaats in het water waarna je het parcours gemarkeerd met boeien aflegt. Vooral in de zomer vinden er bijna elk weekend open water wedstrijden plaats en kan je ook een circuit zwemmen, waar je over meerdere afstanden kan winnen. Toch vinden deze wedstrijden ook in de winter plaats, in een zwembad van 50m lengte.

 

Lange afstand zwemmen begint bij 8 km en eindigt bijvoorbeeld met de oversteek van het IJsselmeer of kanaalzwemmen. Dit kan dan ook alleen maar in open water (je zou gek worden van het baantjes tellen). Voor deze tak van sport is een specifieke training belangrijk. Je moet gericht trainen en daarvoor ook de tijd en ruimte hebben. In de aanloop naar het seizoen moet je al vele kilometers per training hebben afgelegd.